2013.10.15.
19:23

Írta: Velyky

Ötzi és a rokonok

Hosszas kutatómunka után sikerült beazonosítani az 5300 éves alpesi juhászember, Ötzi, ma is élő rokonait, 19 tiroli férfi személyében. Az Innsbrucki Egyetem kutatói, a Tirol környékén lakók DNS mintáit analizálták, és hasonlították össze a gleccserbe fagyott jégemberével.Ötzi.jpg

Walther Parson, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a mai férfiak és Ötzi közös őse a legújabb kutatási eredmények szerint legkorábban 10-12 ezer évvel ezelőtt élhetett, és feltehetően a Közel-Keletről vándorolt Európába.

"..vannak az ember DNS-ének olyan részei, amelyek általában változatlanul öröklődnek, a férfinél ezek az Y-kromoszómában, a nőnél a sejt mitokondrium nevű részében helyezkednek el. Változás csak mutáció útján jöhet létre, attól kezdve ez a mutáció öröklődik tovább. Az azonos mutációkat öröklő emberek csoportját ezért tudják a szakértők az úgynevezett haplocsoportokba összegyűjteni." - folytatta Parson.

Ezeknek, az úgynevezett haplocsoportoknak a segítségével ismerhetjük meg a modern ember elterjedését, vándorlásait. Ötzi a G haplocsoportba tartozik, úgy mint 19 tiroli rokona. Ez a csoport leginkább a Közel-Keleten fordul elő, Európában igen ritka, kivéve Tirolban. A kutatók feltételezik, hogy a svájci Engedinban és az észak-olaszországi Vinschgauban szintén élhetnek hasonló embercsoportok, ezért már felvették a kapcsolatot az ottani tudósokkal, hogy a vizsgálódást kiterjesszék.

A dolog érdekessége, hogy a vizsgálat eredetileg Tirol lakosságának DNS összetételét kutatta, csak merő véletlenségből bukkantak rá a szenzációt jelentő összefüggésre. Közel 3700 férfi DNS-ét elemezték, és tesztelték, akik megadták a születési helyüket, és legközelebbi rokonaik származásáról is nyilatkoztak. A 19 szerencsés ma sincs tudatában, hogy milyen híres felmenővel rendelkezik.

Szólj hozzá!

Címkék: rokon jégember DNS Ötzi

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkomm.blog.hu/api/trackback/id/tr175532009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása