2013.09.24.
19:14

Írta: kollardavid

Új technológia a marsjárók hatékonyabb haladásáért

Az angliai Leicester város egyetemének kutatói azon a megoldáson dolgoznak, ami kiküszöbölné azt az általános problémát, mely felmerül a vörös bolygóra küldött kutatóegységek mozgása során. Mivel ezen járművek előrehaladását eddig csak kerékkel tudták megvalósítani, így sokszor estek a szerkezetek homokcsapdába a felderítés során. 

A fejlesztés célja az volna, hogy az ingoványos területek kikerülve a marsjárók gyorsan és biztonságosan tudjanak közlekedni a sík terepek között, vagy felett. A technológia menete egyszerűen hangzik: a marsi levegőből kivonják a szén-dioxidot, majd ezt tömörítik, és cseppfolyóssá alakítják át. 

Ezt a sűrített anyagot egy kamrába pumpálja, ahol egy radioaktív forrásnak köszönhetően hirtelen felmelegedne a szén-dioxid, olyannyira, hogy tulajdonképpen felrobban, és mint a rakéták, elemelkedne a talajtól, egy biztonságosabb helyre érkezvén. 

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás mars szén-dioxid űrjáró

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkomm.blog.hu/api/trackback/id/tr705532012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása