2013.10.16.
15:42

Írta: somogyitamas

Ötzinek mégis lehettek rokonai

1991-ben, mikor az olasz Alpokban megtalálták Ötzi jégbefagyott testét, a kutatók nem gondolták, hogy lehettek rokonai is. Most azonban az insbrucki egyetem kutatói arról számoltak be, hogy  legalább 19 az övével genetikailag rokonságba hozható ember él a Tiroli-Alpokban.

19 genetikai azonosságot találtak 3700 osztrák véradó véréből izolált DNS-felvételek elemzése során. A kutatók a nagyon ritkán előforduló G-L91 kóddal azonosított Y kromoszóma eltéréséket elemezték. Ez fajta mutáció megbízható markere  a leszármazásnak, mivel változatlanul öröklődik egyik generációról a másikra, de mivel aY kromoszómához kötődik, csak az apai ág vizsgálatára alkalmas.

Parson és kollégái a genetikai markereket a különböző populációk alpokbeli elterjedésének kutatására használták. Az eddigi adatokból arra következtetésre jutottak, hogy a történelem előtti időkben kedvelt útvonal volt a Landeck térségi Pillsattel-hágó, mondta el Parson APA hírügynökségnek.

A Parson-féle tanulmányban említett 19 férfiakon kívül lehettek többen is akiknek közös ősük volt Ötzivel. A APA az is közölte, hogy a svájci és az olasz Alpok közeli térségeiben várhatóan további "rokonok" tetemét is megtalálják.

Ha megfagyott múmiákra terelődik a szó, akkor Ötzi igazi celeb, természetesen Juanitát, a perui jégkisasszonyt ugyanezen a szinten kell említeni. A szakemberek arra következtettek, hogy Ötzi állattartó közösségből származik, és szívproblémákkal, ízületi panaszokkal, fogszuvasodással küzdött és valószínűleg Lime-kóros volt.

Minden Ötzivel kapcsolatban felmerült kérdés a tudományos világ legintenzívebben vizsgált "Döglött aktája". Aztán megtalálják Ötzi hulláján gyilkosai DNS-ét ...

NBC NEWS

Szólj hozzá!

Címkék: rokonok Ötzi Y-kromoszóma

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkomm.blog.hu/api/trackback/id/tr355572400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása