2013.10.01.
17:29

Írta: somogyitamas

Az alaszkai dinók nyomában

Idén júliusban az Észak Alaszka Múzeum Egyetemének kutatói  az északi sarkkörön belül található, egy nem régen felfedezett sok dinoszaurusz leletet rejtő területet kezdtek el feltárni, és ezer számra találtak mindenféle nagyságú dinó lábnyomokat.  Alighogy neki indultak 800 km-es útjuknak a Tanana és a Yukon folyón, máris egy 900 kg-os megkövesedett dinoszaurusz láblenyomatra bukkantak.

Az elmúlt évtizedben alaszkai Denáli Nemzeti Parkban 60-80 millió évvel ezelőttről származó lábnyomokat fedeztek fel a köveken, de a mostaniak 25-30 millió évvel korábbi időszakra datálhatók. A kutatás megkezdése után sokáig nem találtak semmit, de 2005-től lábnyomok százait találták meg és gyűjtötték össze. Volt olyan terület, ahol tíz perc alatt mintegy 50 faj láblenyomatát azonosították. Az egyik szakember elmondása szerint Dél-Alaszka és a Denáli-hegy északi lejtője között sehol sem láttak ilyen sok lábnyomot.

A dinoszaurusz nyomok természetes "öntőtégelyekben" maradtak fenn, amelyek akkor keletkeztek, mikor az állat belelépett a sárba, aztán ezeket homok töltötte fel.

Dino1

"Paca ujjakkal", egy dinó hátsó lábának nyoma

A terület feltárása előreláthatóan hosszú időbe fog telni, ezért a kutatók a helyi lakosság és bennszülött csoportok segítségét is igénybe kell, vegyék.

A sokféle dinoszaurusz bizonyítéka annak az elpusztult ökoszisztémának, amelyet soha sem fogunk tudni megismerni.

Phys.org

Szólj hozzá!

Címkék: lelet dinoszaurusz felfedezés lábnyom Alaszka Yukon Denáli Tanana

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkomm.blog.hu/api/trackback/id/tr885534672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása