2013.09.24.
19:14

Írta: Stöki

Elhunyt David Hubel Nobel-díjas orvos

Amerikai idő szerint vasárnap reggel newtoni otthonában elhunyt David H. Hubel neurológus. A 87 éves tudós a család közlése szerint veseelégtelenség miatt halt meg. A kanadai születésű Hubel a Harvardon végzett, majd 1981-ben megosztott orvosi Nobel-díjat kapott a svéd Torsten Wiesellel és az amerikai Roger Sperryvel.

Hubel a látórendszer jobb megértéséért végzett kutatásaiért kapta az elismerést, Wiesellel együtt a látókéreg különböző funkciójú sejtjeit fedezte fel. Kísérleteiket újszülött macskákkal végezték, amiknek egyik szemüket letakarták - a kísérlet eredményeként az állatok három hónap után a letakart szemükre megvakultak. A kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy az agynak külső hatásokra is szüksége van ahhoz, hogy a szem és a látásközpont közötti kapcsolat, azaz a megfelelő idegsejtek, neuronok kialakuljanak.

A tudós kutatásai végeztével a Harvardon tanított, szinte haláláig.

Szólj hozzá!

Címkék: halál nobel díj david hubel

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkomm.blog.hu/api/trackback/id/tr115532013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása