2013.09.24.
19:14

Írta: Velyky

Különleges páncélos őshal

Csak kicsivel több mint 20 centiméteres, mégis szenzáció számba menő páncélos őshalra bukkantak kínai kutatók. A 400 millió éves ősmaradvány a mai emlősökre emlékeztető, fejlett állkapcsával hívta fel magára a Kínai Tudományos Akadémia munkatársainak figyelmét. Fish.jpg

A Jünnan tartományban talált kb. 419 millió éves kövület jó állapotban maradt fenn. A legújabb felfedezésről a Min Cuh vezette kutatócsoport a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb kiadásában számolt be.

Az Entelognathus primordialisnak (első teljes állkapocs) elnevezett állat bár a páncélos őshalak közé tartozott, állkapcsa már a modern csontos halakéra emlékeztet.

A lelet új evolúciós mederbe tereli az állkapocs fejlődését, valamint újabb bizonyítékkal szolgál a csontos és a páncélos halak rokonságát illetően.

Szólj hozzá!

Címkék: lelet geológia állkapocs Kína őshal

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkomm.blog.hu/api/trackback/id/tr685532014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása